Let op, geld lenen kost ook geld. (1)

Hoe overgordijnen, rolgordijnen of voilegordijnen kiezen?

overgordijnen, rolgordijnen of voilegordijnen kiezen overgordijnen, rolgordijnen of voilegordijnen kiezen

De ramen van een woning zijn veel meer dan gewoon een bouwelement. Ze vormen een noodzaak. Wat is er aangenamer dan natuurlijk zonlicht dat uw woonkamer binnenstroomt?

En net als ramen belangrijk zijn, is ook de aankleding ervan met gordijnen ongetwijfeld even fundamenteel. Al bij al kunnen goed aangeklede ramen voorzien van gordijnen de decoratie en de sfeer van uw woning aanzienlijk verbeteren, en zorgen zij voor de intimiteit en het comfort dat u nodig hebt. Gordijnen met een verduisterende voering of lichtdichte gordijnen zijn alvast een goede keuze.

Er zijn heel wat verduisteringsgordijnen mogelijk in de vorm van overgordijnen, rolgordijnen of zelfs glasgordijnen. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk om uit dit aanbod van artikelen de juiste gordijnen te kiezen. Hierna vindt u heel wat informatie en tips die u helpen om de verschillende mogelijkheden duidelijker in beeld te brengen.

De redenen om ramen met gordijnen te bekleden

Om de juiste gordijnen voor uw ramen te kunnen kiezen, maakt u best eerst een lijstje op van de ramen waarvoor u gordijnen zoekt. Reiken ze van de vloer tot het plafond? Zitten ze weggestopt in een hoek? De vorm, de maat, de stijl en zelfs de manier waarop een raam opengaat, zijn eveneens belangrijke factoren.

Andere elementen waarmee u rekening moet houden, is bescherming tegen zonlicht, het esthetische aspect, de controle van de lichtinval en de intimiteit. Wanneer u uw keuze maakt uit de verschillende verduisterende systemen en verduisterende gordijnstoffen voor een raam, vraagt u zich best af welke rol deze accessoires moeten vervullen. Een verduisterende stof is een eerste, belangrijke aspect die een gordijn verduisterend maakt. Vraag u af waarom u gordijnen wilt ophangen of rolgordijnen aan uw ramen wilt aanbrengen.

Is het om esthetische redenen, om een functionele reden, bijvoorbeeld een ruimte verduisteren, of allebei? Hierna volgen een aantal redenen die u ertoe kunnen aanzetten om uw ramen te bedekken.

Bescherming tegen zonlicht

Als uw ramen naar het zuiden gericht zijn, dan is er veel kans dat uw woning veel licht krijgt. Al kan dit aangenaam lijken, toch kan dit als storend worden ervaren wanneer u televisie wilt kijken of aan het werk bent met de zon in uw ogen. Ook om te slapen hebt u behoefte aan een donkere ruimte voor een goede nachtrust.

UV-stralen kunnen bovendien de kleur van de meubels en van de vloerbekleding beschadigen. Om het zonlicht te verspreiden of tegen te houden, vormen rolgordijnen of overgordijnen waarschijnlijk de beste optie.

Esthetisch aspect

Misschien heeft uw huis al rolgordijnen of wilt u een bepaalde kamer graag mooier maken. Gordijnen zijn een geweldig alternatief om uw woonomgeving stijl en persoonlijkheid te geven. In dat geval kan een set gordijnen een frisse wind door uw woonkamer blazen en dankzij een speciale stof een nieuwe sfeer creëren.

Deze optie is bijzonder interessant als u in een huurwoning verblijft en er geen renovatiewerken aan kunt uitvoeren. Zo kunt u de gordijnroede zeer dicht bij het plafond monteren, om de hoogte van de kamer visueel te verlengen.

Zonlicht in de kamer regelen

Ramen dienen tot niets als u nooit licht in uw woning binnenlaat. Zwarte verduisterende gordijnen kunnen en sombere sfeer creëren. Kies voor andere verduisterende stoffen of een verduisteringsgordijn met een leuk motiefje. U kiest ook beter voor bekledingen van de ramen die zowel open als dicht mooi ogen. Naast de esthetische kant, kan het ook nuttig zijn om voor gordijnen te kiezen waarmee u kunt spelen met de hoeveelheid licht die u binnenlaat.

Zo kunnen rolgordijnen met lamellen volledig gesloten worden, om alle licht tegen te houden en het in de kamer echt donker te maken, ofwel gedeeltelijk open worden gelaten om een deel van het licht binnen te laten. Voor een volledige blootstelling kunt u de gordijnen omhoog of opzij trekken.

Rolgordijnen zijn een meer betaalbare optie die eveneens een zekere veelzijdigheid toelaten. Toch heeft deze oplossing zo zijn beperkingen, want als een rolgordijn eenmaal naar beneden is, werkt het als een ondoorzichtig paneel dat u belet om naar buiten te kijken.

Voilegordijnen vormen dan een goede tussenoplossing. Met deze gordijnen kunt u het best van beide werelden profiteren, door het licht te dempen en toch zicht naar buiten te laten.

Voilegordijnen ›

Rolgordijnen 1 Rolgordijnen 1
Overgordijnen Overgordijnen
Rolgordijnen 2 Rolgordijnen 2

De hoeveelheid natuurlijk licht die u in uw woning naar binnen kunt laten, hangt natuurlijk in grote mate af van het aantal ramen in elke kamer en van het soort gordijnen dat u kiest.

Intimiteit

Niemand vindt het leuk om in een huis volledig blootgesteld aan indiscrete blikken te wonen. Daarom is het belangrijk om goede gordijnen aan uw ramen te hangen, die u intimiteit en rust bieden. Deze zucht naar intimiteit is bijzonder groot voor woningen en appartementen op het gelijkvloers en andere woongedeelten die in grote mate aan voetgangersverkeer zijn blootgesteld.

Maar ook mensen die op hogere verdiepingen van een gebouw wonen, kunnen deze behoefte voelen. Hoewel ze voor de blikken van voetgangers beschut zijn, kunnen ze zich toch bekeken voelen door mensen in nabijgelegen gebouwen op dezelfde verdieping. Door geschikte accessoires en de juiste gordijnen te kiezen, geniet u in uw woning van de intimiteit die u nodig hebt. Gelukkig bestaat er een heel assortiment opties waaruit u kunt kiezen, in functie van de esthetiek van uw woning en uw behoefte aan intimiteit.

Sommige producten, zoals een verduisterend gordijn met dikkere stof of een houten rolluik, kunnen zeer nuttig zijn om uw intimiteit perfect te behouden, terwijl dunnere producten zoals glasgordijnen duidelijk minder doeltreffend zijn, tenzij u ze gaat combineren met een dubbele stof om de zichtbaarheid van buiten te verminderen.

Intieme gordijnen 1 Intieme gordijnen 1
Intieme gordijnen 2 Intieme gordijnen 2

Welke soorten gordijnen stelt Unigro voor?

Unigro stelt een heel assortiment producten voor om uw ramen met gordijnen uit te rusten. Elk assortiment omvat artikelen in verschillende kleuren, effen of met motieven, zoals stippen of bloemen voor uw raamdecoratie. Er is voor elk wat wils.

Om u bij uw keuze te helpen, vermelden we hierna een aantal voordelen en nadelen van de verschillende stoffen en soorten gordijnen die via de online shop van Unigro verkrijgbaar zijn.

Rolgordijnen

Rolgordijnen behoren tot een van de meest gevraagde artikelen voor de afwerking van ramen. Unigro stelt verduisterende en lichtdoorlatende modellen voor. Verduisterende rolgordijnen bieden een hogere graad van verduistering in vergelijking met lichtdoorlatende rolgordijnen, om een bescherming van bijna 100% tegen zonnestralen te bieden. Met lichtdoorlatende modellen kunt u de lichtintensiteit verminderen terwijl u toch helderheid behoudt, dankzij hun lichtere stof.

Rolgordijnen bieden heel wat voordelen. Om te beginnen is hun prijs zeer aantrekkelijk. Ze worden ook gewaardeerd om hun structuur die weinig plaats inneemt. Ze nemen immers veel minder plaats in dan gewone gordijnen. Ze zijn dus perfect voor kleine ramen of voor kamers met meerdere ramen. Hun minimalistische aspect geeft elke kamer een subtiel vleugje decoratie.

Rolgordijnen Rolgordijnen

Hun kleine oppervlak en de minimale ruimte die ze innemen, maken ze ook veel hygiënischer dan gordijnen, die sneller vol stof zitten. Deze producten zijn dan ook bijzonder geschikt voor een keuken. Tot slot zijn rolgordijnen makkelijk schoon te maken. Vaak hoeft u ze niet eens te demonteren of in de wasmachine te stoppen. Het volstaat om stof en vuil weg te nemen met een spons of een doek bevochtigd met een zeepsopje.

Hun grootste zwakke punt is het touwtje, dat je voorzichtig moet hanteren en dat potentieel gevaarlijk kan zijn als u jonge kinderen in huis hebt.

Rolgordijnen ›

Overgordijnen

Na de voor- en nadelen van rolgordijnen, gaan we even dieper in op gewone gordijnen. Op de pagina van de gordijnen stelt Unigro verschillende artikelen voor: gordijnen met ogen, met ringen of andere bevestigingen voor op gordijnrails, in verschillende kleuren en verschillende stoffen.

Om te beginnen zijn gordijnen producten waarvan u meer dan keuze genoeg hebt. Ze zijn leverbaar in verschillende materialen, waarvan katoen en polyester de meest gangbare stof zijn, en in diverse kleuren en verschillende diktes. Er bestaan zeer dikke en zeer dunne gordijnstoffen.

Een populair dun gordijn is het glasgordijn. Dit lichte, doorzichtige gordijn is ideaal voor een slaapkamer of een badkamer. Het beschermt tegen indiscrete blikken maar laat toch licht naar binnen en beschermt tegen UV-stralen.

Overgordijnen Overgordijnen

Dikkere gordijnstoffen hebben eigenschappen die zich onderscheiden door een isolerende werking tegen de kou in de winter en de warmte in de zomer. Ze zijn dus perfect als u met isolatieproblemen onder uw dak te kampen hebt. Gordijnen voegen trouwens ook een mooi decoratief element toe aan elke woonruimte van uw woning. Meters golvende stof, eventueel met een verzorgde plooi bovenaan geven een luxueuze uitstraling en een ongeëvenaarde elegantie die blijven boeien.

Naast deze positieve eigenschappen kunnen gordijnen soms een aantal nadelen hebben. Wanneer ze eenmaal op hun plaats hangen, kunnen ze soms nogal volumineus zijn. Ze zijn dus meer voor grote ramen geschikt. Ze zijn ook moeilijker schoon te maken.

Overgordijnen ›

Welke producten u ook kiest, bij Unigro.be vindt u een ruim assortiment artikelen van kwaliteitsvolle merken. Gebruik de filters om gemakkelijker uw gordijn te vinden en controleer of er geen promoties lopen als u uw bestelling valideert.

Bij elk product vindt u minstens één foto en een aantal details die u helpen om een keuze te maken. Nu hoeft u alleen nog van de diensten van Unigro te genieten: een snelle levering, meerdere betaalwijzes beschikbaar en een klantendienst die klaarstaat om al uw vragen te beantwoorden.

Naar alle gordijnen ›
Even geduld...
Even geduld...
U ziet zo dadelijk de prijs per maand
Even geduld...
Uw voordelen komen er aan