Let op, geld lenen kost ook geld. (1)

Hoe kiest u de perfecte koffiemachine?

Genieten van een heerlijk kopje koffie met een smeuïg laagje schuim zoals bij de barista kan nu ook gewoon bij u thuis! Dankzij de vele soorten koffiemachines is dat tegenwoordig een fluitje van een cent. Koffie is niet voor niets een van de dranken die het meest geconsumeerd wordt. Dus is het ook heel normaal om een thuis koffiemachine te hebben, om van een heerlijke verse koffie te genieten van zodra u uit bed stapt.

Als expert in koffiemachines heeft Unigro een ruim aanbod met de beste koffiemachines, zoals koffiemachines met filters, espresso koffiemachines, koffiemachines met capsules of koffiemachines met cups... allemaal voor een zacht prijsje.

Wat zijn de beste koffiemachines?

Handmatige koffiemachines

Een koffiemachine wordt als handmatig aangeduid als u iets meer moet doen dan op een knop drukken en een kopje onder het toestel zetten. De traditionele koffiemachine met filter kennen we allemaal en is eenvoudig te gebruiken. Dit zijn goede koffiemachines voor een gezin. U vult een filter met de nodige dosis voorgemalen koffie, naargelang het aantal kopjes koffie dat u wilt zetten. Een waterreservoir wordt met water gevuld en u krijgt automatisch koffie gezet. Enkele minuten later geniet u van een geurige kop koffie.

Koffiemachines ›

Naast dit type koffiemachines bestaan er ook heel wat andere soorten koffiemachines om goede koffie te zetten, zoals de automatische espressomachine. Deze machines werken op basis van druk: het water wordt door de gemalen koffie geïnjecteerd om een bijzondere smaak te geven.

Espresso koffiemachines ›

Verder zijn er ook koffiemachines om heerlijke espressokoffie te zetten die ofwel met voorgemalen koffie werken, zoals de koffiepercolators, ofwel met koffiemachinepads. Een van de bekendste koffiemachines met pads is de Senseo-koffiemachine, waar u soepele pads gebruikt om heerlijke koffievariaties klaar te maken. Voor sommige koffiemachines kunt u alleen gemalen koffie gebruiken. Vaak hebben ze een reservoir waar u koffiebonen in doet, die door de geïntegreerde koffiemolen worden gemalen.

Senseo koffiemachines ›

Andere koffiemachines werken alleen met capsules, zoals de Nespresso, de koffiemachine op basis van capsules bij uitstek. Ook de koffiemachine Dolce Gusto is een populair merk dat met capsules werkt.

Dolce Gusto koffiemachines ›

Automatische koffiemachines

De beste volautomatische koffiemachines zijn vaak koffiemachines met bonen. Dit is een professionele koffiemachine die tegenwoordig ook voor particulieren toegankelijk is. Met een automatische koffiepercolator kunt u koffiezetten van de bonen tot aan uw lekkere koffie in uw kopje. U vult het ene reservoir met bonen en het andere met water. Wanneer u de koffie op het toestel selecteert, doet de koffiemachine al het werk: het maalt de bonen, zet koffie met deze versgemalen bonen en giet de koffie dan in de kop die u onder de uitloop hebt gezet.

Automatische koffiemachines ›

Voor- en nadelen van koffiemachines

Koffiemachine met filter

Om te beginnen is dit een stille koffiemachine, en dat is zeker een voordeel. Hoewel u met deze koffiemachine grote hoeveelheden koffie in één keer kunt zetten en naar wens de sterkte van de koffie kunt doseren, is dit geen bijzonder praktische oplossing als u meer dan één kopje wilt zetten.

U hebt ook niet de mogelijkheden zoals bij koffiemachines latte macchiato of koffiemachines Dolce Gusto, die zoals de naam aangeeft voor typische varianten instaan. Verder duurt het langer om koffie te zetten in vergelijking met een andere koffiemachine. Tot slot moet de filter bij elk gebruik worden vervangen. Er bestaan echter wel wasbare filters, zodat deze oplossing ecologischer blijft.

Koffiemachines met pads

De koffiemachines zoals de Senseo zijn zeer populair omdat ze praktisch te gebruiken zijn en snel koffiezetten. Voor velen is dit geen gewone koffie, maar ronduit de lekkerste koffie. U kunt er cafeïnevrije koffie mee zetten, maar ook thee of infusies (met behulp van speciale pads) en soms kunt u de pads zelf vullen. Afhankelijk van het model dat u kiest, kan de machine ook verse melk opschuimen, ideaal als u dol bent op een latte macchiato.

Het minpunt zit vooral in het feit dat u veel meer tijd nodig hebt als u vele koppen koffie moet zetten in vergelijking met een koffiemachine met een filter. Het is dan ook eerder een van de luxe koffiemachines, goed voor een kleine hoeveelheid koffie.

Koffiemachines met capsules

De vaste capsules van de diverse koffiemachines zijn makkelijk te gebruiken. U kunt kiezen uit heel wat verschillende soorten heerlijke koffie in alle smaken dankzij de koffiemachinecapsules. Er bestaan ook modellen om thee of infusies klaar te maken. Bij sommige modellen van de nieuwste koffiemachines kunt u ook capsules gebruiken die u zelf vult, met versgemalen koffie van de beste koffiebonen. Zo kunt u heel wat uitsparen, omdat u geen voorgevulde capsules meer moet aanschaffen. Het nadeel is dat u meer tijd nodig hebt als u meerdere kopjes koffie wilt zetten, en dat de kostprijs voor dit perfecte kopje koffie hoger is.

Volautomatische koffiemachine

U hoeft niet echt veel te doen, behalve dan kiezen welk vers kopje koffie u wenst. Een dergelijk koffieapparaat is een luxe koffiemachine die een geweldige koffie kan zetten. U kunt uw kop koffie volledig personaliseren. Met deze volautomatische koffiemachines zet u in een oogwenk lekkere koffie met licht of sterk aroma, espresso, cappuccino, thee of infusies, en zelfs op de temperatuur van uw voorkeur. Zeer goedkoop en vooral een zeer goede koffie! Een ander voordeel is dat u het volume kunt bepalen van uw kopje koffie.

Een van de zaken om rekening mee te houden bij deze volautomatische koffiemachines is het regelmatige onderhoud. Een andere karakteristiek die ze eigen hebben, is het geluid dat ze maken, vooral wanneer de koffiebonen worden gemalen. Andere koffiebonen gebruiken voor heerlijke koffievariaties is ook iets omslachtiger, omdat het reservoir met verse koffiebonen eerst leeg moet zijn voordat u andere bonen kunt gebruiken.

Een dergelijke koffiemachine kopen kost u wel iets meer, maar een kopje koffie zetten kost u dan niet zo veel en u hebt een koffiemachine van zeer goede kwaliteit.


automatische koffiemachine voor twee tassen automatische koffiemachine voor twee tassen

De reiniging

Voor alle koffiemachines geldt dat de reiniging op regelmatige basis moet worden uitgevoerd, zodat uw nieuwe koffieapparaat langer meegaat. Een koffiemachine reinigen gebeurt in functie van de gebruiksfrequentie, de waterhardheid en de complexiteit van het model.

U moet dus regelmatig het waterreservoir schoonmaken, het bakje met koffiedik leegmaken en de overloopbak onder de koffiekop(pen) uitgieten. Verder moet u ook de koffiemachine ontkalken. Afhankelijk van het toestel is dit min of meer simpel. Wij raden aan om alle elementen en alle uitlopen dagelijks met warm water af te spoelen.

Het voordeel van een volautomatische koffiemachine is dat die zelf aangeeft wat u moet doen: water bijvullen, verse koffiebonen bijvullen, reiniging, de bak met koffiedik leegmaken,...

Aanvullende functies

Aromatische regeling

Terwijl een volautomaat koffiemachine hiermee standaard is uitgerust, kunnen koffiemachines met pads of capsules in principe niet de sterkte van de koffie met eenzelfde pad aanpassen. U kunt hoogstens om een kleiner of voller kopje koffie vragen. Dit is dus een functie die beschikbaar is op de beste koffiemachines met bonen die vers worden gemalen.

Digitale functies

Hiermee wordt een uitgestelde start bedoeld, met andere woorden een programmeerbare koffiemachine. Dankzij deze bijzonder praktische functie kunt u beslissen wanneer uw koffie moet klaarstaan om op te drinken.

Aantal kopjes koffie

Sommige koffiemachines hebben een of twee koffie-uitlopen, soms een uitloop met dubbele mond. Op die manier kunt u een of twee kopjes tegelijk zetten.

Stoomfunctie

Sommige koffiemachines met pads of capsules hebben een stoomtuit, waarmee u verse melk kunt opwarmen om een cappuccino, een espresso macchiato of een latte macchiato klaar te maken. Met deze functie wordt een waterreservoir trouwens in een oogwenk opgewarmd om een kopje thee of een infusie klaar te maken.

De automatische, professionele koffiemachines hebben een systeem waar een hoeveelheid melk koud in een reservoir wordt gedaan, om een cappuccino klaar te maken.

Bedieningen van de koffiemachine

Koffiemachines zijn in de meeste gevallen met fysieke bedieningsknoppen uitgerust, maar automatische koffiemachines zijn vaker met aanraaktoetsen en een lcd-scherm uitgerust.

Andere opties

Hoe gesofisticeerder het model, hoe meer opties. Zo bestaan er modellen met een waterfilter, maar ook een koffiemachine met 2 soorten bonen of een koffiemachine flat white.

Naar alle koffiemachines ›
Even geduld...
Even geduld...
U ziet zo dadelijk de prijs per maand
Even geduld...
Uw voordelen komen er aan