Let op, geld lenen kost ook geld. (1)

Hoe kiest u best een nieuwe stofzuiger?

Een stofzuiger kopen Een stofzuiger kopen

Om uw woning of appartement vrij van stof te krijgen, is het belangrijk dat u een krachtige stofzuiger van goede kwaliteit in huis hebt. En liefst een model dat de nodige bewegingsvrijheid garandeert. Op onze website hebben we een categorie met stofzuigers die stofzuigen (droog) en ook reinigen (met water), naargelang hun werking, en verder ook accessoires om uw stofzuiger aan te vullen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld hoogpolig tapijt of laagpolig tapijt schoon te maken of om harde vloeren in een oogwenk met een geschikt zuigmondstuk netjes te krijgen. Aan de hand van de voorgestelde filters vindt u een selectie artikelen die voor u zeker interessant zijn.

Niemand vindt het echt leuk om te stofzuigen of de vloer te poetsen. Het is dan ook handig om een toestel in huis te hebben voor deze klus, die aan uw behoeften voldoet. Op de markt bestaan er heel wat mogelijkheden, van de traditionele stofzuiger tot een handige, compacte stofzuiger, een waterzuiger en zelfs een robotstofzuiger met dweilfunctie. Hierna volgt een beknopte leidraad die u helpt om uw ideale nieuwe stofzuiger te kiezen in ons stofzuigeraanbod. Lees daarna alle informatie na en plaats uw bestelling, eventueel met een interessante korting op de prijs.

Verschillende soorten stofzuigers

Bij Unigro een stofzuiger kopen biedt het grote voordeel dat u uit verschillende soorten stofzuigers kunt kiezen. Wij hebben voor u de beste stofzuigers geselecteerd, gaande van een snoerloze stofzuiger, een nat- en droogzuiger, een stofzuiger met zak of zonder stofzak, een sledestofzuiger, een steelstofzuiger, of een robotstofzuiger. Zo kunt u stofzuigen met een toestel dat perfect op uw behoeften aansluit. Iedereen vindt in dit aanbod met alleen de beste stofzuigers zeker iets naar zijn smaak, en zeker een stofzuiger voor alle toepassingen.

nat- en droogzuiger nat- en droogzuiger
robotstofzuiger robotstofzuiger

In de traphal is een sledestofzuiger gebruiken zeker niet hetzelfde als een snoerloze stofzuiger, om maar een voorbeeld te geven! En als uw woning met laagpolig tapijt of met vast tapijt is uitgerust, dan hebt u een stofzuiger met grotere zuigkracht nodig om alle vuil weg te nemen in vergelijking met een effen vloer.

En om uw tafel schoon te maken, een klein ongelukje in een kamer op te ruimen of de hoeken van wandkasten te reinigen, dan is een handstofzuiger of andere ministofzuiger natuurlijk veel handiger. Wanneer u op een grote werf aan het werk bent, waar er puin en veel stof geruimd moet worden, dan hebt u meer aan een professionele stofzuiger zoals een alleszuiger, die zowel water als stof opzuigt.

Is het vermogen en de zuigkracht van mijn nieuwe stofzuiger belangrijk?

Wat is het vermogen en de zuigkracht?

Als u op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger, bijvoorbeeld een automatische stofzuiger met of zonder stofzak, of een nat-en droogzuiger die ook reinigt, dan moet u rekening houden met het oppervlak dat u gaat schoonmaken om het vermogen en de zuigkracht van de stofzuiger te kiezen. Maar wat bedoelt men precies met vermogen?

Vermogen wordt uitgedrukt in watt en is in feite het stroomverbruik wanneer u de stofzuiger aanzet. Hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit de stofzuiger dus gaat verbruiken. Dit vermogen staat steeds vermeld in de productinfo of op de technische fiche.

Nuttig vermogen

Het is echter interessanter om het nuttige vermogen van de stofzuiger te kennen, die de zuigkracht voorstelt. Hier wordt rekening gehouden met de onderdruk en het luchtdebiet van de stofzuiger.

Het is dan ook de vraag om te weten of een stofzuiger van 700 watt voldoende is.

Harde vloeren zijn effen, en hoe meer de vloer effen is, hoe makkelijker vuil en stof van de vloer komen. Het stof kan dus makkelijk worden weggezogen, zelfs als het vermogen van de stofzuiger eerder zwak is. Afhankelijk van het type vloer dat u gaat schoonmaken, kan een stofzuiger van 700 watt voldoende zijn, en zelfs zeer performant als dit om het nuttige vermogen gaat.

Waarvoor zal het vermogen voor mij nuttig zijn?

Sommige mensen willen een krachtige stofzuiger om al hun vloeren schoon te maken, of ze nu effen zijn of niet. Als u intens of zeer regelmatig poetst, dan raden wij aan om een stofzuiger van minstens 1200 watt te kopen, of nog beter van 1800 of 2000 watt. Met een goed vermogen verloopt het schoonmaken sneller en makkelijker. Voor een sledestofzuiger, een steelstofzuiger of een robotstofzuiger bestaat er ook een versie van 1000 watt, die op zich een goede keuze en een prima compromis vormt.

Sledestofzuigers ›

Hoe krachtiger een stofzuiger is, hoe performanter en efficiënter hij zijn werk doet: dit zal voor u een grote hulp zijn op de vuilste plaatsen, bijvoorbeeld een hoogpolig tapijt. Dit is bijvoorbeeld ook nuttig als u op zoek bent naar een aszuiger of naar een alleszuiger. Stofzuigers kopen met een vermogenregelaar kan een goed idee zijn, afhankelijk van het budget dat u voor een goede steelstofzuiger kunt besteden.

stofzuiger van DOMO met hoog vermogen stofzuiger van DOMO met hoog vermogen
nat- en droogzuiger nat- en droogzuiger
witte kruimelzuiger witte kruimelzuiger

Als u op zoek bent naar een handstofzuiger of een kruimelzuiger, dan kunt u opteren voor een stofzuiger tussen 100 en 300 watt. Dat is meer dan voldoende voor het gebruik dat u ervan gaat maken. Verder kan ook de filter een rol spelen voor het vermogen en de zuigkracht van uw stofzuiger. Maak de filter regelmatig schoon, zodat de zuigkracht altijd optimaal blijft. Let er daarom op dat de filter makkelijk toegankelijk is en gewassen kan worden.

Kruimelzuigers ›

kruimelzuiger nat en droog kruimelzuiger nat en droog
stille stofzuiger stille stofzuiger

Een stille stofzuiger?

Het vermogen van een stofzuiger is niet per definitie synoniem voor stilte. Bij Unigro worden ook geluidsarme stofzuigers aangeboden. Maar is dit echt een waarborg voor kwaliteit? Heeft dit invloed op de zuigkracht? Dit zal natuurlijk van de stofzuigers afhangen. Maar in het algemeen geldt dat hoe krachtiger een stofzuiger is, hoe minder stil hij is, of liever: hoe meer lawaai hij maakt.

Onder 50 dB kan men stellen dat de stofzuiger zeer geluidsarm is. Dit geluidsniveau veroorzaakt geen noemenswaardige hinder. Vanaf 50 dB wordt het geluidsniveau behoorlijk intens en kan het vermoeiend worden als u de stofzuiger lang gebruikt. Een lawaaierige stofzuiger is niet echt uitnodigend om het huishouden te doen. Een slecht onderhouden filter kan ook meer lawaai veroorzaken. Dus als u denkt dat uw stofzuiger meer lawaai maakt dan anders, dan controleert u best of de filter niet vuil is! Het geluidsniveau kunt u zo op eenvoudige wijze weer beperken.

Onmisbare accessoires

Een steelstofzuiger wordt altijd geleverd met een telescopische steel, een flexibele zuigslang, een zuigmondstuk met borstel en soms een miniborstel (of een combiborstel). Een steelstofzuiger heeft een vloerzuiger en eventueel een kruimelzuiger of een afstofborstel en een verlengstuk om in moeilijk bereikbare hoekjes te komen.

Steelstofzuigers ›

Een robotstofzuiger heeft een kleiner aantal accessoires, bijvoorbeeld een dweil of geïntegreerde zijborstels. Robotstofzuigers vinden steeds meer hun weg in ons dagelijkse leven. Vaak is een robotstofzuiger voorzien van diverse intelligente opties, die andere soorten stofzuigers niet hebben, zoals een camera, een indicator die aangeeft hoe vol het stofreservoir is, of sensoren om bijvoorbeeld een trap te detecteren. De beste robotstofzuiger met dweilfunctie vindt u bij Unigro.

Robotstofzuigers ›

Maar u kunt ook een speciale borstel voor parketvloeren nodig hebben, of een borstel voor dierenharen, of een verlengslang om in uithoekjes te poetsen. Lees daarom goed de beschrijving van wat er inbegrepen is bij de stofzuigers die u interesseren.

Bij de aankoop van een stofzuiger moet u er soms rekening mee houden dat u ook aanvullende accessoires moet kopen. Een voorbeeld hiervan is een stofzuiger met zak. Als u een stofzuiger koopt die gebruik maakt van een stofzak, dan moet u die zak door een nieuwe stofzak vervangen wanneer die vol is, omdat u de gebruikte zak niet kunt leegmaken.

Stofzuigers met zak ›

robotstofzuiger robotstofzuiger
sledestofzuiger met zak sledestofzuiger met zak

Elk merk heeft haar stofzak in een eigen vorm. U moet er dus op letten dat u het juiste model stofzuigerzakken kiest wanneer u nieuwe aanschaft. Wij verkopen stofzuigerzakken voor de meeste merken stofzuigers die in ons aanbod zijn opgenomen.

Inhoud van het stofreservoir

Hoe belangrijk is de opvangcapaciteit van mijn stofzuiger?

Controleer de opvangcapaciteit van uw nieuwe stofzuiger als u grote oppervlakken moet schoonmaken. Het is immers niet zo aangenaam als u vaak de stofzak moet vervangen, of als u het stofreservoir steeds maar moet leegmaken als uw stofzuiger van zakloze technologie gebruik maakt. Hoe groter het stofreservoir of de stofzak, hoe minder u die moet leegmaken of vervangen.

Inhoud van het stofreservoir van stofzuigers zonder stofzak

Als u de voorkeur geeft aan een stofzuiger met zakloze technologie, let er dan op dat die makkelijk kan worden leeggemaakt. Dit type stofzuigers is praktisch omdat u zo geen stofzuigerzakken hoeft te kopen. Het volume van het opgevangen stof wordt in liter gemeten. De inhoud van het stofreservoir van stofzuigers zonder stofzak is niet altijd gelijk.

Gewoonlijk hebben stofzuigers zonder zak voor gebruik in het huishouden een inhoud die varieert tussen 0,3 liter (steelstofzuiger) en 3 liter (sledestofzuiger). Als het stofreservoir vol is, neemt de zuigkracht af: u moet het reservoir leegmaken en regelmatig schoonmaken, zodat er geen vuil gaat aankoeken.

Sommige stofzuigers zonder zak, die industriële alleszuigers worden genoemd, of stofzuigers die nat en droog kunnen zuigen, hebben een veel groter volume, tot 20 of zelfs 30 liter. Een dergelijke alleszuiger vindt u eveneens in ons assortiment.

Stofzuigers zonder zak ›

reservoir stofzuiger zonder zak reservoir stofzuiger zonder zak

Inhoud van de stofzuigerzakken

De inhoud van stofzuigerzakken varieert naargelang het merk. Dit gaat van 1,5 tot 3 liter. Ook de kwaliteit van deze stofzakken kan variëren. Sommige stofzuigerzakken zijn van papier gemaakt, andere van een meer hermetische en meer hygiënische stof die belet dat het stof uit de stofzak kan ontsnappen. Er bestaan trouwens ook universele stofzuigerzakken, die men aan bijna alle stofzuigers kan aanpassen. Handig!

Stofzuigerzakken ›

Waartoe dient de filter van mijn stofzuiger?

Elke stofzuiger is uitgerust met een filter bij de luchtuitlaat. Er zijn eenvoudige filters, die in hoofdzaak bestaan uit een kader van kunststof en een zeer dicht geweven stof. Andere filters zijn veel performanter: dit zijn Hepa-filters. Ze bestaan uit een kader van kunstsof en een filterende laag van plissé. Soms kunnen deze filters worden gewassen, minstens een of twee keer.

Deze filters dienen om de fijnste stofdeeltjes op te vangen voordat de lucht opnieuw in de kamer wordt geblazen. Deze stofdeeltjes kunnen allergische reacties veroorzaken en zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. De filter moet na ongeveer 5 nieuwe stofzuigerzakken worden vervangen, behalve als de filter wasbaar is, zoals het geval is bij bepaalde modellen. Tijdig vervangen of wassen helpt trouwens om het geluidsniveau onder controle te houden.

Er bestaan verschillende filtermodellen. Afhankelijk van de stofzuiger kan de filter plat, rond, vierkant, rechthoekig of zelfs cilindervormig zijn. In principe is een filter makkelijk te vervangen.

stofzak leegmaken stofzak leegmaken

Kiest u best een snoerloze stofzuiger of een stofzuiger met kabel?

Er zijn tegenwoordig vele soorten stofzuigers op de markt verkrijgbaar. Een kleine stofzuiger is erg populair, maar ook de krachtige, professionele stofzuiger doet het goed. Sommige merken verkiezen om hun stofzuiger met een kabel uit te rusten, anderen opteren voor een accustofzuiger. Welke stofzuiger kopen?

Een model met kabel

Als u houdt van eenvoud en niet van een accu stofzuiger wilt afhangen omdat de stofzuiger accu kan leeg raken, dan kunt u opteren voor een stofzuiger met kabel. Er zijn modellen met en zonder oprolsysteem. Sledestofzuigers hebben doorgaans een kabeloprolsysteem. De lengte van de kabel kan variëren van 4 tot maximum 8-10 meter, afhankelijk van het merk.

Met een stofzuiger met kabel kunt u altijd in uw hele woning aan de slag. Maar soms moet u de stekker wel eens in een ander stopcontact steken als de kabel niet tot aan de laatste kamer reikt! Maar dat geldt natuurlijk voor alle kortere kabels. Een steelstofzuiger met kabel heeft dan weer zelden een kabeloprolsysteem. U moet dan zelf de kabel rond de haken op de stofzuiger wikkelen.

stofzuiger met snoer stofzuiger met snoer

Accu stofzuiger model

Steelstofzuigers zijn vaak snoerloze stofzuigers die op een accu werken. Het geluidsniveau van dit type stofzuiger ondergaat hierdoor geen invloed. Het voordeel is dat deze stofzuiger mobieler en flexibeler is dan een sledestofzuiger, vooral op de trappen of in kleine ruimtes. U hebt veel meer bewegingsvrijheid met uw stofzuiger, waarmee u zonder enige hinder overal stof kunt wegzuigen. De beste draadloze stofzuiger is op uw comfort gericht.

De beste robotstofzuigers met dweil zijn eveneens snoerloze stofzuigers. Ze verplaatsen zich zelfstandig in uw woning en keren in principe alleen naar hun basisstation terug om op te laden. Een robot stofzuiger dweil is eveneens een alternatief dat uw comfort aanzienlijk verbetert. Het vermogen van de accu stofzuiger, ongeacht het model, varieert naargelang het toestel, maar reken 15 tot 45 minuten autonomie voor een doorsnee draadloze stofzuiger. En een autonomie van 80 tot 150 minuten voor robotstofzuigers.

snoerloze stofzuiger snoerloze stofzuiger

Verder moet u rekening houden met een langere oplaadtijd (4 tot 6 uur) voordat u kunt verder stofzuigen. Een goede keuze hangt af van het oppervlak dat u gaat stofzuigen, de gewenste bewegingsvrijheid en de tijd die u gewoonlijk aan deze taak besteedt.

Naar alle stofzuigers ›
Even geduld...
Even geduld...
U ziet zo dadelijk de prijs per maand
Even geduld...
Uw voordelen komen er aan