Een wasmachine is een van de meest handige en absoluut onmisbare toestellen in uw dagelijks leven. Het valt misschien niet onmiddellijk op, maar de technologieën die geïntegreerd worden in machines evolueren continu, waardoor er steeds meer komt kijken bij de keuze van een nieuwe wasmachine.
Om u te helpen, geven we u enkele richtlijnen om de perfecte wasmachine te kiezen. Bij Unigro vindt u de beste merken van wasmachines, net zoals was- en droogautomaten, voor elk budget, elke laadcapaciteit en met alle soorten programma's.
De was ophangen buiten is zeker bijzonder voordelig, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid of de zin om dit te doen. Een droogkast is beslist handig.
U hebt de keuze om twee afzonderlijke machines aan te schaffen: een wasmachine en een droogkast. Of u koopt een wasmachine en droger in 1.
Dankzij de moderne technologieën, kunt u rekenen op doeltreffende en energiezuinige wasmachines. Bovendien kunt u met een was-droogcombinatie heel wat plaats besparen, vooral in een appartement.
Omwille van de energiebesparing en het milieubehoud, loont het om zuiniger om te gaan met energie. Een aspect dat dus niet verwaarloosd mag worden. Het energielabel raadplegen is daarbij de boodschap. Bij Unigro vindt u wasmachines met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Alle huishoudapparaten hebben er één, dus ook alle beste wasmachines. Het energielabel geeft informatie over de prestaties van de wasmachine en het energieverbruik.
Op het energielabel staan gekleurde banden, van groen (A) tot rood (G). De beste wasmachines krijgen een goede score, zoals B of C, terwijl andere minder ecologische of minder zuinige wasmachines een score hebben van F of G.
Recent werd een nieuw energielabel uitgewerkt om in te spelen op een verlangen van meer duidelijkheid, maar ook om de fabrikanten van huishoudapparaten te stimuleren om meer technologische vooruitgang te maken. Meestal, maar niet altijd, houdt de prijs verband met het energielabel. In functie van uw budget, kunt u dus kiezen voor een duurdere maar energiezuinige wasmachine.
De centrifugesnelheid is de draaisnelheid van de trommel tijdens het uitwringen van het gewassen wasgoed. Naargelang de wasmachine, varieert deze centrifugesnelheid van 1.000 tot 1.600 toeren per minuut.
Hoe hoger de centrifugesnelheid, hoe meer water uit de vezels van de weefsels wordt gehaald, zodat het wasgoed minder vochtig uit de trommel komt. Het zal dan sneller droger.
Het voordeel is dat, als u een droogkast gebruikt, de droogcyclus korter zal zijn en u dus minder energieverbruik hebt. Niet in alle programma's kan of mag de hoogste centrifugesnelheid ingesteld wordt. Wol en delicate artikelen bijvoorbeeld. Die worden zo makkelijker beschadigd. Daarom is de centrifugesnelheid van de vooringestelde programma's vaak beperkt tot een aantal honderden toeren.
We zouden kunnen denken dat de meeste wasmachines gezien hun gelijkaardige afmetingen ook dezelfde laadcapaciteit hebben. Niet is minder waar! Er bestaan bijvoorbeeld kleine wasmachines van 35 cm breed voor appartementjes, ideaal om 3 kg wasgoed te wassen (voor één of twee personen), maar er zijn ook grote wasmachines met een hoog vulgewicht, om het wasgoed van grote gezinnen te wassen (vanaf 5 personen). Het vulgewicht van deze wasmachines kan 8 kg, 9 kg en zelfs 15 kg of 18 kg zijn.
De trommel mag niet te veel volgestopt worden, zodat het wasgoed goed gewassen wordt. Kies dus een wasmachine in functie van het aantal personen in het gezin.
Er zijn twee types van wasmachine: machines met voorlader (vuldeur) en anderen met bovenlader (wasmachines top). Aan u de keuze, maar denk eraan dat u met een voorlader wasmachine de mogelijkheid hebt om een droogkast bovenop de wasmachine te plaatsen, wat handig is als u niet veel plaats hebt. De bovenlader wasmachine heeft weer het voordeel dat u niet moet bukken om het wasgoed te laden. Er kan wel niks op geplaatst worden.
Het geluidsniveau kan een doorslaggevend aspect zijn wanneer u in een kleine ruimte leeft. De geluidspiek is tijdens het centrifugeren, wanneer de trommel het snelst draait. Raadpleeg de decibels op het energielabel.
De wasmachine heeft altijd basisfuncties. De meeste modellen hebben reeds ingestelde programma's, in functie van het weefsel dat katoen, synthetisch, wol of hygiënisch kan zijn, maar vaak is het mogelijk zelf sommige functies aan te passen. De temperatuur, de centrifugesnelheid en de laadcapaciteit zijn hier voorbeelden van.
De huidige modellen zijn bijna allemaal digitaal en bezitten een aantal extra speciale functies. We denken aan de uitgestelde start, de technologie Ecobubble (om op water en wasmiddel te bezuinigen), of aquastop (om lekken op te sporen en waterschade te voorkomen), de automatische dosering van wasmiddel (volgens de hoeveelheid van wasgoed in de trommel), de optie wasgoed toevoegen (wanneer de cyclus reeds gestart is), de stoomfunctie (om de wasprestaties te verbeteren), de voorwas, de kreukvrije functie, enz. Opties zat, voor elke behoefte. Raadpleeg ons groot aanbod van wasmachines met speciale functies.
Voor een langere levensduur en betere prestaties van de wasmachine, ontkalkt u best regelmatig met geschikte producten. Ook de afvoerpomp van de wasmachine dient gecontroleerd worden. Die zit onderaan het apparaat, vaak achter een makkelijk bereikbaar luikje. Hier zit de filter die eventuele voorwerpen uit de trommel opvangt, zoals muntstukken, zakdoeken en haarspelden.
U kunt tevens rekenen op een garantie van minstens 2 jaar. Bij een panne in die periode kunt u dus op beide oren slapen.