Nieuwe energielabels. Wat verandert er?
Nieuwe energielabels. Wat verandert er?

Vanaf 1 maart 2021 verdwijnen de oude energielabels A+++, A++ en A+ zoals u ze nu kent geleidelijk aan en worden ze vervangen door nieuwe energielabels. 

Dit gebeurt eerst voor een eerste groep toestellen: vaatwassers, wasmachines en wasdroogcombinaties (uitgezonderd droogkasten), koelkasten en diepvriezers, wijnklimaatkasten, tv’s en computerschermen. In een latere fase volgen lampen en andere categorieën.

De oude energielabels gaan immers al heel wat jaren mee. Ondertussen werden elektrotoestellen wel steeds zuiniger. Dit had als gevolg dat de oude indeling niet meer gebruiksvriendelijk was. Zowat alle toestellen vielen in de A-klasse, en om toch nog onderscheid te maken liep het aantal plusjes achter de A steeds verder op. Niet echt handig. Want zo lijkt het alsof elk toestel met eender welk A-label goed scoort. Maar toch is er een groot verschil tussen pakweg het A+++ label en het A+ label. Tijd voor verandering dus!

oud energielabel
oud energielabel

Oud energielabel

Nieuw energielabel
Nieuw energielabel

Nieuw energielabel

Wat verandert er?

De nieuwe energielabels gaan niet langer van A+++ tot G, maar gaan van A tot G en zijn aangepast aan de nieuwe realiteit met een nieuwe berekeningswijze. Zo wordt het makkelijker voor u om producten te vergelijken. De beste toestellen halen nu een B of C, zodat er nog ruimte voor verbetering is. Zo kan een koelkast die vroeger het A+++label had nu label B of C krijgen. Gaat u dus op zoek naar een koelkast met het nieuwe energielabel A, dan zou het wel eens kunnen dat u er geen vindt. Maar geen paniek: u vindt zeker het toestel dat beantwoordt aan uw behoeften! 

Het nieuwe label zal ook bijkomende info geven over andere parameters via intuïtieve pictogrammen en een nieuw innovatief element, een QR-code die nuttige bijkomende informatie geeft over het product.

Even geduld...
Even geduld...
U ziet zo dadelijk de prijs per maand
Even geduld...
Uw voordelen komen er aan