Onze aankoopgidsen

Vrijetijd:

Aankoopgids: Beauty - Fitness

Alles om thuis te sporten

We kennen allemaal de verkwikkende invloed van beweging op ons lichaam, en we proberen ook wel, maar het lukt ons meestal niet om drie keer per week naar het fitnesscentrum te gaan. Natuurlijk kunnen we ook altijd gaan joggen of gaan fietsen in de buurt, maar na een flinke regenbui lijkt het al eerder op wat geploeter in de modder en is de fun ook al snel verdwenen. Daarom is het een goed idee om zelf een paar fitnesstoestellen aan te schaffen: het oogt mooi en de training kan altijd doorgaan, ongeacht het weer!

UNIGRO licht u graag even toe op welke punten u kunt letten bij het aankopen van een fitnesstoestel.

UNIGRO licht u graag even toe op welke punten u kunt letten bij het aankopen van een fitnesstoestel

Fitness kunnen we indelen in 2 soorten trainingen

Cardiovasculaire training

Deze training is gericht op het trainen van het algemeen uithoudingsvermogen en valt onder de duurtrainingen:

  • gedurende een lange tijd lichamelijke inspanning leveren om uw conditie te verbeteren
  • voor vetverbranding; het lichaam gebruikt tijdens het trainen de vetreserves als brandstof

Cardiotraining is dus een uitstekende manier om uw hart en longen te versterken en om extra calorieën te verbranden. Het is minder geschikt om uw lichaam te verstevigen, daarvoor is weerstandstraining beter.

cardiotraining

Weerstandstraining (krachttraining)

Uw lichaam functioneert beter als u uw spieren regelmatig traint. Vaak denken mensen dan aan daadwerkelijk een stuk sterker worden, maar dit is waarschijnlijk niet uw voornaamste doel. Het is bovendien ook niet zo snel te bereiken. Mensen die twee keer per week trainen zullen merken dat hun lichaam niet alleen krachtiger is in houding en beweging, ook hun weerstand en botstructuur worden versterkt. Het wordt aangeraden vaker aan krachttraining te doen naarmate u ouder wordt. Krachttraining doet u met gewichten, met of zonder de hulp van een toestel.

weerstandstraining

De cardiotoestellen van UNIGRO

Loopband

De meeste loopbanden zijn uitgerust met onderstaande opties

  • Computer: voor het meten van de snelheid, tijd, afstand, calorieverbruik, hartslag ...
  • Instelbare hellingshoek: bepalend voor de spierwerking.
  • Noodstopbeveiliging: voorkomt ongevallen.
  • Loopoppervlak: bepalend voor het comfort. Hoe breder en langer het loopoppervlak, hoe gemakkelijker de training.
  • Opklapbaar: eenvoudig op te bergen
loopbanden

VOORDELEN:

  1. Lopen op een loopband is zachter dan buiten lopen en belast de gewrichten veel minder dankzij het schokdempend systeem in de loopband.
  2. Lopen is een heel natuurlijke beweging en eveneens geschikt voor mensen die minder goed kunnen bewegen. Zij kunnen zich vasthouden en rustig stappen op het tempo dat ze zelf bepalen.
  3. Lopen spreekt alle grote spiergroepen in uw lichaam aan, voor de meest efficiënte conditietraining.
  4. Lopen is een ideale manier om uw gewicht onder controle te houden. Weinig andere sporten verbranden evenveel calorieën binnen dezelfde tijd.
  5. Omdat uw lichaam tijdens de training zijn eigen gewicht moet dragen, gaat u niet alleen uw spieren maar ook uw beenderstructuur versterken.
  6. Een door lopen getraind lichaam verbrandt ook in rust meer energie. Door het zogenaamde afterburn-effect verbrandt u verrassend genoeg ook nog vet als u enkele uren na het lopen slaapt of achter uw bureau zit.

Hometrainer / spinningfiets

Indien u graag een hometrainer zou aanschaffen, kunt u het beste letten op volgende punten:

  • Het zitcomfort: verstelbaarheid van het zadel en het stuur.
  • Het trapcomfort: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vloeiender en regelmatiger de trapbeweging.
  • De stabiliteit: hoe zwaarder het toestel, hoe stabieler het is.
  • Het aantal programma’s en de weerstand: scanfunctie voor tijd, snelheid, afstand, hartslag en calorieverbruik.

Net als andere trainingsactiviteiten zorgt spinning voor het versterken van het hart en het vergroten van de longinhoud, zodat er meer zuurstof kan worden opgenomen. Doordat uw bloedsomloop regelmatiger wordt, worden uw spieren elastischer en beter doorbloed, zodat verzuring en aanhechtingspijnen minder voorkomen.
Tijdens de work-out wordt de weerstand van de hometrainer aangepast, afhankelijk van het tempo en het soort oefening. De oefeningen bestaan uit o.a. fietsen op een vlakke weg (staand of zittend), een heuvel (staand of zittend) en sprints.

spinningfiets

VOORDELEN:

  1. U traint in alle veiligheid: uw pezen en gewrichten blijven gespaard.
  2. U bent niet afhankelijk van het weer of het moment van de dag.
  3. U kunt tijdens het fietsen tv kijken of zelfs lezen.
  4. U hoeft geen babysit te zoeken om te kunnen sporten.
  5. Zitcomfort: verstelbaar zadel en stuur.
  6. U bepaalt zelf de intensiteit van de training.
  7. Een toestel voor alle leeftijden: het kan zowel voor revalidatie als voor
    doorgedreven oefeningen gebruikt worden.
  8. Ideaal als startactiviteit indien u een tijdje niet meer hebt gesport

Weerstandstraining / krachttraining

Veel mensen, vooral vrouwen, denken nog steeds dat krachttraining enkel voor mannen, bodybuilders of goedgetrainde atleten bestemd is. Dit is een groot misverstand. Vrouwen hebben bij het afvallen evenveel baat bij krachttraining als mannen. En dames: maak jullie geen zorgen, jullie zullen niet plots in een bodybuilder veranderen. Vrouwen krijgen geen mannelijke spierontwikkeling. Krachttraining is goed voor iedereen, man of vrouw, oud of jong en ongeacht het trainingsniveau. Dus ook voor u!

Door aan krachttraining te doen krijgt u sterkere en grotere spieren en gaat uw stofwisseling omhoog. Uw spieren verbranden calorieën tijdens de training, maar ook in rusttoestand blijven ze werken, waardoor u meer vet verbrandt. Sterkere en grotere spieren hebben namelijk meer brandstof nodig dan kleinere spieren.

krachttrainingstoestel

Wat is krachttraining precies?

Bij krachttraining doet u oefeningen om uw spieren sterker en steviger te maken. U kunt deze oefeningen in de sportschool of gewoon thuis doen, met gewichten, op fitnessapparaten of met behulp van uw eigen lichaamsgewicht. Krachttraining is vooral gericht op het versterken van uw spieren, niet op het verbeteren van uw conditie. Uw uithoudingsvermogen traint u juist met cardio-oefeningen, zoals hardlopen of fietsen.
Met krachttraining doet u – op een gecontroleerde manier – spierversterkende oefeningen, waarbij u de oefeningen telkens wat zwaarder maakt. Hierdoor krijgt u meer kracht, wordt u slanker en krijgt u meer energie.

wat is krachttraining

VOORDELEN:

Sommige mensen vinden weerstandstraining of krachttraining in het begin niet fijn om te doen. Maar misschien vindt u de resultaten die u ermee kunt behalen wel fijn?
Door het doen van krachttraining:

  1. valt u sneller af dan met alleen cardiotraining, ook in rust
  2. worden uw spieren, pezen en banden sterker
  3. voelt u zich beter door de aanmaak van dopamine en serotonine
  4. gaat bewegen makkelijker en wordt uw lichaam beter ondersteund
  5. gaat u osteoporose tegen en worden uw botten sterker.

Waarom thuis fitnessen

Wanneer u geen zin hebt om te sporten, is een uitvlucht gemakkelijk gevonden: geen babysit,  te weinig tijd, te ver fietsen, te koud in de winter, te warm in de zomer, thuis douchen is nu eenmaal veel prettiger...

Daarom kiezen veel mensen ervoor om gewoon thuis te fitnessen. U zult ervan versteld staan hoeveel fitnessoefeningen u thuis kunt doen met minimaal gebruik van extra gewichten. Trainen met uw eigen lichaamsgewicht is net zo effectief als trainen met gewichten, het grote verschil is dat u de oefeningen anders uitvoert. Met een yogamat, een pull-up bar en een setje halters komt u al een heel eind! U hebt geen abonnement nodig bij de sportschool en u kunt trainen wanneer u het wilt.

thuis fitnessen

thuis fitnessen

Welke oefeningen kunt u thuis doen?

De pull-up is misschien wel de beste oefening die u kunt doen voor uw rugspieren. Om een pull-up uit te voeren hebt u een pull-up bar nodig, die u aan de deurpost bevestigt. Met pull-ups kunt u veel verschillende varianten uitvoeren, en ze zijn onmisbaar in uw training. De meeste mensen die niet trainen kunnen misschien 2 tot 3 pull-ups uitvoeren, maar na enkele weken trainen zijn 10 tot 15 pull-ups geen enkel probleem meer.

Lunges kunt u uitvoeren met halters. Neem in elke hand een halter van gemiddeld gewicht, zet uw rechterbeen naar voren en buig door uw knieën. Ga vervolgens weer omhoog en herhaal de oefening met uw andere been.

oefeningen thuis doen

Vaak gestelde vragen i.v.m. fitness

Hoe vaak moet ik trainen?

De frequentie van uw trainingen zal afhangen van uw fitnessniveau, en helaas ook van uw agenda. Beginners kunnen het beste beginnen met drie dagen per week te trainen, steeds met een dag rust tussen elke trainingsdag, en van daaruit naar meer trainingen opbouwen:

De algemene richtlijnen zijn:

  • Om uw fitnessniveau op peil te houden: 2 tot 4 dagen per week, minstens 20 minuten.
  • Om gewicht te verliezen: 4 of meer dagen per week, minstens 30 minuten.
  • Om te trainen voor een triatlon: dat wilt u liever niet weten :-)
ho vaak moet ik thuis trainen

Welke cardiotraining kies ik?

Er bestaat niet zoiets zoals ‘de beste cardiotraining’. Alles wat uw hartslag omhoog doet gaan is goed. Aan u de keuze wat u het liefste doet. Het is niet wat u doet, maar hoe hard u traint. Iedere oefening kan uitdagend zijn als u zich daarvoor inzet.

Welke cardiotraining kies ik

Hoe lang moet ik trainen?

Wanneer u een beginner bent, moet u rustig opbouwen en starten met een paar minuten training. U kunt dan iedere keer langer gaan trainen totdat u aan zo’n 30 minuten zit. De ‘officiële’ richtlijnen schrijven voor om een uur te trainen, maar uiteindelijk bepaalt u zelf hoelang uw training duurt, sommige dagen hebt u immers meer tijd dan andere dagen of bent u beter in vorm. Het belangrijkste is dat u regelmatig traint.

Hoe lang moet ik trainen

TIPS:

  1. Drink voldoende. Drink twee uur voor een flinke fysieke inspanning twee glazen water, en blijf drinken tijdens uw activiteit om uw vochtgehalte op peil te houden.
  2. Draag goede sportkleding en gepast schoeisel.
  3. Luister naar uw lichaam. Als u pijn ondervindt of als u zich duizelig voelt, is dit een signaal dat er iets niet in orde is. U kunt dan ook beter stoppen met uw activiteit.
  4. Train niet op een lege maag. Eet twee uur op voorhand een lichte maaltijd om uw lichaam te voorzien van voldoende brandstof.
  5. Rust af en toe. Wanneer u te veel hebt gesport, moet u uw lichaam een paar dagen rust gunnen om te kunnen herstellen.
  6. Zorg voor variatie in uw activiteiten. Zo zorgt u ervoor dat u gemotiveerd blijft en dat u niet steeds dezelfde spiergroepen belast.
  7. Doe een warming-up. Zo hebt u minder kans op blessures.
  8. Bouw rustig op. Wanneer u begint met een sportprogramma, heeft uw lichaam tijd nodig om aan een bepaald inspanningsniveau te wennen.
  9. Wanneer u sport om te vermageren, moet u rekening houden met het tijdstip, de intensiteit en de duur van de inspanning. Om lichaamsvet te verliezen sport u best wanneer u nuchter bent, of enkele uren na de maaltijd. Vooral lichte inspanningen die lang duren (zoals fietsen, wandelen, lopen en zwemmen) worden aangeraden om vet te verbranden.
Even geduld...
Even geduld...
U ziet zo dadelijk de prijs per maand
Even geduld...
Uw voordelen komen er aan