Het is zover. U hebt een nieuwe fiets nodig. Hoe maakt u de juiste keuze uit het immense aanbod? Begin alvast met uzelf enkele vragen te stellen. Welk soort fiets wilt u, gaat u de fiets puur als vervoermiddel gebruiken, of eerder om een hobby te beoefenen? Fietst u vooral in een glooiende omgeving? Hebt u nood aan elektrische ondersteuning of niet? En wat praktisch belangrijk is, moet de fiets in een auto passen? Heel wat mogelijkheden dus. Hieronder sommen we voor u de belangrijkste kenmerken even op. Kwestie van zo snel mogelijk op uw nieuwe fiets te kunnen springen.
UNIGRO licht u graag even toe op welke punten u kunt letten bij het aankopen van een fiets.
Reflectoren, een fietsbel, een comfortabel zadel, jasbeschermers, kettingkast, bagagedrager, fietspomp, vaste verlichting en een aantal versnellingen, aan alles werd gedacht bij deze comfortabele fiets..
Deze fiets gebruikt u vooral voor dagelijkse verplaatsingen: woon-werkverkeer, naar school, om uw tussentijdse boodschappen te doen, enz. Bij heel veel modellen is er keuze uit een dames- en herenmodel. Daarnaast kiezen meer en meer mannen tegenwoordig voor een damesmodel, vooral wegens de gemakkelijke opstap.
Deze fietsen zijn vooral bedoeld om lange afstanden te doen, zowel op een glooiend als vlak parcours. Ze zijn bestemd voor snelheid en races, training en snelle, verre verplaatsingen. Ze zijn voorzien van een sportieve en technisch hoogwaardige uitrusting. Hun banden zijn dunner dan bij gewone fietsen en ze hebben ook geen vaste verlichting. Uiteraard raden wij aan om een afneembare verlichtingsset aan te schaffen. Zo bent u altijd goed zichtbaar, ook wanneer het ritje net iets langer dan verwacht duurt.
Een bagagedrager, kettingkast of jasbeschermer zult u hierbij ook nooit terugvinden. Het is immers de bedoeling om bij deze fietsen het gewicht zo laag mogelijk te houden. Meestal zijn ze wel voorzien van een drankbidonhouder. Het koersstuur zorgt ervoor dat u een voorovergebogen houding hebt met als doel zo weinig mogelijk windweerstand te ondervinden. Deze houding gecombineerd met het harde zadel kan in het begin wel een beetje wennen zijn. Hoe vaker u fietst, hoe sneller u hieraan zult wennen.
Deze fietsen gebruikt u vooral voor sportieve uitdagingen. Ze zijn vergelijkbaar met koersfietsen, maar ze zijn robuuster. De dikke, brede banden zorgen ervoor dat u meer grip hebt op een lastige ondergrond. Ze zorgen er ook voor dat u niet zo snel een lekke band krijgt op stenen of rotsachtig terrein. Ze veren meer en vangen oneffenheden in de weg en trillingen op, wat het comfortabeler maakt om te fietsen.
Een mountainbike heeft extra kleine versnellingen om hellingen in zand en klei te overwinnen. Het stuur van de mountainbike is plat en heel wendbaar. Dat is uiteraard nodig als u korte bewegingen moet uitvoeren. U zit dan wel iets meer rechtop. Hierdoor hebt u meer windweerstand dan bij een koersfiets en dat maakt de mountainbike minder geschikt voor lange afstanden.
Om een eerste fietservaring op te doen, kiest u voor een fietsje met dikke bandjes en zijwieltjes. Het oefenen kan beginnen...
Op zoek naar een fietsje om uw kleine spruit te leren fietsen zoals de groten? In dat geval neemt u best een startersfietsje met dikke banden en een duwstang. Sommige fietsen hebben een poppenzitje of mandje vooraan of zelfs een heuse drankbidon.
Voor de coole jongens of hippe meisjes die ondertussen al flink kunnen fietsen, hebben we fietsen zonder zijwieltjes. Deze fietsen zijn meestal voorzien van een bagagedrager en hebben dikwijls zelfs al enkele versnellingen. Hoe cool is dat, fietsen zoals de volwassenen!
Wist u dat de laatste tijd meer en meer mensen kiezen voor een fiets met elektrische ondersteuning? Vroeger kozen mensen dit soort fiets vooral om medische redenen. Tegenwoordig zijn deze fietsen zo hip en trendy dat ook jonge, sportieve mensen hiervoor kiezen. Bij de nieuwe generatie elektrische fietsen worden dan ook kosten noch moeite gespaard om de batterij zo licht en onopvallend mogelijk te maken. Veel jonge gezinnen opteren voor de aankoop van een elektrische fiets in plaats van een tweede, kleine wagen.
Veel jonge gezinnen opteren voor de aankoop van een elektrische fiets in plaats van een tweede, kleine wagen.
Dit is niet enkel goed voor de portemonnee, u bewijst er ons milieu ook een grote dienst mee. En dat is toch beter voor ons allemaal? Om u een hele papierwinkel te besparen, koos Unigro er trouwens voor om enkel fietsen met een maximumsnelheid van 25 km/u te verkopen. Zo geniet u na de levering direct van uw nieuwe aanwinst.
V-brakes remmen het meest gebruikte remsysteem met remblokjes die tegen de velg gedrukt worden. Ze zijn erg licht, maar leveren minder remkracht bij regen en modder en zijn onderhevig aan slijtage. De lange remarmen leveren veel remkracht.
Schijfremmen : de remblokjes drukken tegen een geventileerde schijf die op de wielas gemonteerd wordt. Ze leveren grote remkracht, ook bij regenweer, en zijn weinig gevoelig voor slijk en vuil. Het nadeel is dan weer dat ze technisch complexer zijn en meer onderhoud en afstelling vragen.
Terugtraprem : ingebouwd in de achterwielas. Ze zijn zeer robuust, onverslijtbaar en dus onderhoudsvrij. Anderzijds leveren ze uitsluitend remkracht achteraan en werken ze trager. Uw remweg is dus langer. Bij kettingproblemen beschikt u ook niet over remkracht.
Derailleur : klein toestel om de ketting van het ene tandwiel op het andere te leggen. Een derailleur heeft een groot bereik, weegt weinig en is goedkoop. Nadelig is dat dit type versnelling kwetsbaar is. Daardoor is een derailleur meer vatbaar voor slijtage, vereist hij veel onderhoud en beschikt hij over ingewikkelde schakelcombinaties. Ook wel moeilijker af te stellen.
Naafversnelling : ingebouwd in een dikke, gesloten naaf in het achterwiel of in de trapas. Steeds populairder. Een naafversnelling vereist weinig tot geen onderhoud, is duurzaam, licht en kan zelfs in stilstand schakelen. Wel zwaarder en duurder dan een klassieke derailleur.
De framehoogte bepaalt de hoogte van de fiets. De framehoogte is de lengte van de zadelbuis (gemeten van het midden van de trapas tot het einde van de zadelbuis). Via de framehoogte geven we aan voor welke lichaamslengtes de fiets geschikt is.
Meten is weten
Ga met uw benen 15 cm uit elkaar staan. Meet de afstand van de grond tot kruishoogte en vermenigvuldig deze lengte met 0,68. De uitkomst is de framehoogte. Is de afstand van grond tot kruis 80 cm, dan is uw geschikte framehoogte 80 x 0,68 = 54,4 cm. Als uw uitkomst tussen twee maten in ligt, gebruik dan de kleinste maat voor sportieve fietsen en de grootste voor stadsfietsen. Bij fietsen met een verende zadelpen trekt u 4 cm van de ideale framemaat af. Andersom kunt u een fiets met een te klein frame geschikt maken voor een groter persoon door er een verende zadelpen op te monteren.
Bij kinderen kunt u zich het best baseren op hun kledingmaat. Onderstaande wielmaten (uitgedrukt in inches) worden gekoppeld aan de overeenkomstige kledingmaten voor kinderen.